Patrik Rolf tog hem Swedish Barista Cup
Äntligen! Efter ett par års tystnad på grund av pandemin var det dags igen för kaffefesten vi längtat efter – Swedish Barista Cup. I helgen fylldes Lokstallarna i Malmö med doften av nybryggd espresso, förväntansfulla sorl och en härlig dos tävlingsnerver. För många var Patrik Rolf, mannen bakom hyllade April Coffee i Köpenhamn, en förhandsfavorit. Och mycket riktigt, när de sista kaffedropparna runnit och eftermiddagen övergått till sen lördag, stod Patrik där som stolt svensk mästare!
Helgens tävling var inte bara svenska mästerskapen, utan också den spännande uttagningen till World Barista Championship – kaffevärldens OS – som i år går av stapeln i Melbourne. Det var en härlig mix av tävlande på plats. För Håkan Sävlind, Aldrin Doudchitzky och Sten Quach var det första gången i Barista Cup-sammanhang, medan Patrik Rolf och Alexandraos Datsos hade erfarenhet från andra kaffegrenar. Pierre Tymms var den i gänget med tidigare Barista Cup-rutin i bagaget. Snacka om en spännande uppställning!
Mer än bara kaffe – en konstform under press
Så, vad händer egentligen under en Barista Cup? Jo, varje tävlande har en begränsad tid på sig att imponera på en panel av kräsna domare. De ska servera tre olika drycker med espresson som stjärna: en ren espresso, en mjölkbaserad dryck (tänk cappuccino eller liknande) och en helt egen "signaturdrink". Det är här kreativiteten verkligen får flöda!
Men det handlar om så mycket mer än att bara brygga gott kaffe. Det märktes att nerverna dallrade hos flera av deltagarna, även om de växte in i sina presentationer. Samtidigt som de skapar sina kaffemästerverk ska de guida domarna genom en hel kafferesa: Berätta om bönornas ursprung, hur de rostats och bryggts, och vilka spännande smaker och aromer domarna kan förvänta sig. För mjölkdrinken delade många med sig av allt från vilken gård mjölken kom ifrån till hur de specialbehandlat den. Och till sist, signaturdrinken – en chans att verkligen visa upp sin personliga stil och innovation, med en detaljerad beskrivning av både innehåll och tillvägagångssätt.
Allt detta ska ske medan arbetsstationen hålls skinande ren och prydlig, utan att slösa på dyrbara råvaror (som att skumma alldeles för mycket mjölk). Och ja, hela framträdandet övervakas av inte mindre än sju domare – fyra som fokuserar på smaken, två på tekniken och en huvuddomare som har överblick. Puh, ingen dålig utmaning!
Håkan Sävlind under Swedish Barista Cup
Mästarens lugn och publikens jubel
När Patrik Rolf klev upp på scenen bjöds publiken på en riktig uppvisning. Med flera VM-tävlingar i Brewers Cup i ryggen (där han knep en imponerande andraplats 2019), utstrålade han ett lugn och en självsäkerhet som smittade av sig. Det var tydligt att han var där för att vinna. När alla sex deltagare hade genomfört sina tävlingsmoment kändes det nästan i luften – många i publiken tippade att Patrik hade säkrat segern.
Och när domarna överlagt och Filip Åkerblom från SCA Sweden och Lilla Kafferosteriet äntligen presenterade resultaten, stod det klart: Patrik Rolf är svensk mästare i Barista Cup 2022 [Not: Årtal baserat på originaltextens kontext] och kommer att representera Sverige i World Barista Championship! Stort grattis! En fantastisk andraplats gick till Håkan Sävlind och tredjeplatsen knep Pierre Tymms.
Även om de riktigt stora publikmassorna kanske uteblev denna gång, var stämningen i Lokstallarna på topp. Det var en härlig samling människor – många från kaffebranschen, men också nyfikna besökare som ville uppleva spänningen i ett baristamästerskap. En riktig mötesplats för oss kaffeälskare!
Patrik Rolf efter prisutdelningen
Möt entusiasterna bakom disken
Det krävs mod och passion för att ställa upp i Barista Cup. Helgens startfält bestod av sex tävlande (vilket precis är gränsen för att tävlingen ska räknas som VM-kval). Låt oss presentera gänget:
Patrik Rolf: Vinnaren själv! Grundare och ägare av välrenommerade April Coffee i Köpenhamn. En veteran inom tävlingskaffe med flera SM-guld i Brewers Cup och en tidigare andraplats i VM.
Håkan Sävlind: Head Barista på Pascal i Stockholm och ambassadör för Standout Coffee. Nominerad till "Baristornas Barista" och nu stolt silvermedaljör i Barista Cup.
Pierre Tymms: Head of Operations på Espressospecialisten och grundare av Stockholm Coffee Festival. En australiensare med ett stort hjärta för svensk kaffekultur. Pierre hoppade faktiskt in för att tävlingen skulle bli av – en sann hjälteinsats som belönades med en välförtjänt tredjeplats!
Aldrin Doudchitzky: Grundare och ägare av kaffebaren A43 Coffee i Göteborg. Hans kafferesa började lite oväntat via en kaffebar i hans tidigare elektronikbutik. Trots att det var hans första tävling har han fått blodad tand!
Sten Quach: Barista på Bönan & Mustaschen i Växjö. Relativt ny i gamet, vilket han ödmjukt berättade för domarna. Med tanke på det gjorde Sten en riktigt stabil och lovande tävlingsdebut.
Alexandros Datsos: Driver Barista Academy där han utbildar framtidens baristor. Har tidigare vunnit SM i Latte Art två gånger (2018 & 2019) och även tävlat i VM i grenen.
Vilken inspirerande samling kaffeproffs! Stort grattis till alla deltagare för deras insatser och passion. Nu håller vi tummarna för Patrik Rolf i Melbourne!